
İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN KİTAP İNCELEMESİ
“Muhakkak ki ruhumun benim gözümden kaçacak kadar uzak köşelerinde bir şeytan saklı…”
İçimizdeki şeytan, yaşamın anlamını arayan, tembelliğini ve işe yaramazlığını içindeki şeytana bağlayan bir karakter olan Ömer ile sessiz fakat güçlü aynı zamanda cazibedar bir karakter olan Macide’nin bir tevafuk ile tanışmalarını ve birbirlerinin hayatlarına dokunmalarını konu alıyor.
Ömer, Macide’yle birlikte olabilmek için her şeye göğüs gerebileceğini zanneder ancak kendi iç savaşı daha ağır basar, yapmak istemediği şeyleri yapar. Tam da bu noktada kendi iradesizliğinin faturasını, derinlerde bir yerlerde yaşadığına inandığı şeytana ödetir. Ömer’in ruh halindeki değişikliklerden dolayı hayal kırıklığına uğrayan Macide ise dayanabileceği kadar dayanmıştır.
Sabahattin Ali’nin romanlarındaki baş karakterlerin genellikle erkektir keza bu romanda da böyle ancak Macide karakteri benim daha çok ilgimi çekti. Ailesinden belirli nedenlerden dolayı kaçmış ve Ömer’e sığınmış bu kadın, ne kadar fedakar olunabilirse o kadar fedakar olmuş. Romanın sonunda ise bu asil kadın için güzel bir son yazılmış.
İçimizdeki Şeytan’da, psikolojik tahlillerin gerçekçiliği ve okuyucuda aydınlanma yaşatması yazarın gözlem yeteneğini gözler önüne seriyor. Ancak bana göre, akışta bir tür zihin dağıtan ve ben nerede kalmıştım diye bocalatan kısa aralar şeklinde olmuş. Ana olayla çok da ilgisi olmayan karakterler hakkında sayfalarca tahlil yapılmış. Bu noktada şuna değinmek isterim ki, bu yan karakterlerin Sabahattin Ali’nin tanıdığı ve atıfta bulunmaya çalıştığı kişiler olduğu da söylentiler arasında.
İçimizdeki Şeytan, aynı zamanda düşündürücü bir eser. Varoluş ve insan ilişkileri ile alakalı tespitler bu kitabı lezzetli hale getirmiş. Örneğin;
"Bu hayatın bir manası olmak icap ederdi. İnsan dünyaya sadece yemek ,içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı!"
"Kendimiz iyi olamıyoruz ve başkalarının iyiliğini küçük görmek için onlara reklamcı, hayır dua avcısı hatta riyakar diyoruz."
Eser oldukça sürükleyici. Kitabın dili ise tam da Sabahattin Ali’nin dil hakkındaki düşüncelerine uygun; sade ama öz Türkçede aşırılığa gidilmemiş. Benim okuduğum basımda Osmanlıca kelimelerin her sayfada bir lügatı bulunuyor dolayısıyla anlamakta güçlük çekileceğine ihtimal vermiyorum.
Elhasıl İçimizdeki Şeytan,
Kendi hatalarını ve kusurlarını, içinde yaşayan bir şeytana bağlayan ve fakat bunun farkında olan, insan ilişkilerindeki tespitleri kitaplarda görmeyi seven herkesin okuması gereken bir Sabahattin Ali eseri!
Bizi İnstagramda Takip Edin !
Diğer Yorumlarımı Buraya Tıklayarak Görebilirsiniz.

KİRPİNİN ZARAFETİ KİTAP İNCELEMESİ
Bunları da beğenebilirsiniz

ERMİŞ KİTAP İNCELEMESİ
Ekim 2, 2022
ŞEKER PORTAKALI KİTAP İNCELEMESİ
Haziran 29, 2022