
DENEMELER KİTAP İNCELEMESİ
“Bütün umudum kendimde.”
Denemeler, Michel de Montaigne’in ahlak ve erdem konularında yoğunlaştığı, birçok ünlü filozofun düşüncelerinden esinlenerek insan yaşamını yorumladığı, hümanist kültürün etkisindeki felsefi aforizmalarından oluşan eseridir.
İnsanın önce düşünmeye ve değişmeye kendinden başlaması gerektiğini savunur Montaigne. Kendini inceledikçe düşünür, düşündükçe yazar ve böylece deneme türünün ilk eserini ortaya koyar.
Montaigne’in çocuklarını kaybetmiş olması ölüm konusunda epey düşünmesine neden olmuş ve ölüm üstüne uzun uzun yazmış:
“Madem ki insan ancak öldükten sonra mutlu sayılabilir, o halde hiçbir zaman mutlu olamaz.”
Eğer felsefe türünde okuma yapmak istiyor ve ancak eserlerin ağır olmasından çekiniyorsanız bence bu bir başlangıç kitabı olabilir. Kolay anlaşılır ve tanınmış filozofların genel düşüncelerini özetler nitelikte.
Eserin bugün hala geçerliliğini korumasındaki en büyük nedenler ise; her yaşa, her zümreye hitap etmesi, derin mevzuları çok yalın bir dille anlatması ve samimi olmasıdır. Montaigne, “Kitabın özü benim” diyerek de gelebilecek tüm eleştirileri en baştan savuruyor. Buna rağmen denemelerinde, insanın içsel yolculuğunu aydınlatmayı hedeflemiş ve insanlık için kaygılanmış olmalı diye düşünüyorum.
Elhasıl Denemeler,
Üzerinde uzun uzun düşünülesi, sindire sindire okunulası bir başyapıt!
Bizi İnstagramda Takip Edin !
Diğer Yorumlarımı Buraya Tıklayarak Görebilirsiniz.
Bunları da beğenebilirsiniz

SURNÂME KİTAP İNCELEMESİ
Ocak 15, 2023
DOST KAZANMA VE İNSANLARI ETKİLEME SANATI KİTAP İNCELEMESİ
Kasım 16, 2022