
BABAMIN YERİ KİTAP İNCELEMESİ
“İster hekim ister rahip, çaba harcamak, kendini zorlamak, ağzından çıkana hep dikkat etmek zorundaydın, ama evine gittiğinde kendini koyveriyordun.”
Babamın Yeri, yazar Annie Ernaux’un babasının yaşamından bahsettiği “oto-sosyo-biyografi” tarzındaki eseridir.
Ernaux, babasını bir hastalıktan dolayı kaybeder. Bunun üzerine, işçi sınıfından esnaflığa geçiş sürecini ve sınıfsal farklılıkları babası ile ilişkilendirerek bizlere aktarır. Yazar bu kitabı yazma nedenini şöyle açıklıyor: “İçine girdiğim burjuva ve kültürlü dünyanın eşiğinde bırakmak zorunda kaldığım mirası gün ışığına çıkarma işini bitirdim.”
Anlatılan her olay, ve bu olaylardaki duygu durumları, yazarın yorum yapmasına gerek kalmadan okuyucuya geçirilmiş ve bu üslup benim çok hoşuma gitti. Bunun yanında hem babası hem de toplum adına müthiş tespitler yapılmış.
Babamın Yeri, aynı zamanda Renaudot Ödülünü almış. Ayrıca yazar, “Kişisel hafızanın köklerini, mesafelerini ve kolektif kısıtlamalarını keşfetmedeki cesaretinden” dolayı 2022 Nobel Edebiyat Ödülü‘ne layık görüldü.
Biçim olarak, anıların şiirselliğine, eğlenceli alaycılığa yer vermeden gayet doğal ve yalın yazılmış. Ayrıca kendine has bir anlatım tarzına sahip olan yazar, eksiltili cümleleri ve çağrışım yapmayı oldukça seviyor. Uzun uzun cümleler kurmak yerine bazen sadece bir kelime ile bazen de özlü sözlerle aktarıyor hissettiklerini.
Elhasıl Babamın Yeri,
Annie Ernaux’un, toplumdaki kültür, cinsiyet, sınıf gibi farklılıklarına değindiği, bireyden yola çıkarak topluma mesajlar verdiği seçkin bir eser!
Yayın: Can Yayınları Sayfa Sayısı: 71 Çeviri: Siren İdemen
Bizi İnstagramda Takip Edin !
Diğer Yorumlarımı Buraya Tıklayarak Görebilirsiniz.
Bunları da beğenebilirsiniz

İNSANLIĞIMI YİTİRİRKEN KİTAP İNCELEMESİ
Mart 10, 2023
OTOMATİK PORTAKAL KİTAP YORUMU
Ocak 22, 2024